Svimmelhet

Ofte er svimmelhet et resultat av at informasjonen som skal samordnes i hjernen, ikke stemmer overens. Innerørene og ørene, synet og propriosepsjonen (muskel-og leddsansen) er tre viktige informasjonskilder som forteller hvor kroppen din befinner seg på jorda, og sender denne informasjonen til hjernen. En stiv nakke kan for eksempel sende feil informasjon til hjernen, hjernen får ikke informasjonen til å stemme, med det resultat at man blir svimmel. Man kan oppleve at verden snurrer rundt, ubalanse og ubehag.

Du kan selv prøve å finne stive eller stramme muskler i øvre del av rygg og nakke og se om det hjelper å massere disse. Kjenn etter med fingrene, finn, trykk så hardt at du akkurat klarer å slappe av. Pust dypt noen ganger og slipp trykket.

Vi gjør justeringer i leddene og løsner i spente muskler, slik at informasjonen fra propriosepsjonen stemmer bedre overens med informasjonen fra øynene og innerørene. Mistenker vi at du har krystallsyke fra innerørene gjør vi tester og behandling for dette.

Les mer
Svimmelhet er den vanligste årsaken til at voksne søker legehjelp. Det er frustrerende og slitsomt å oppleve svimmelhet. Plagene kan oppstå akutt eller komme mer smygende. Vi erfarer at mange som har svimmelhet også har hodepine. Det finnes mange ulike typer svimmelhet, til felles har de ofte følgende symptomer:
1. Følelsen av å gynge på en båt
2. Rotasjonsfølelse/Vertigo
3. Ustøhet
4. Tung eller nummen følelse i kroppsdeler

Svimmelhet har mange undergrupper, feks; benign paroksysmal posisjonsvertigo (krystallsyke), vestibularisnevritt, Menières sykdom, migrenerelatert, sykdomsrelatert (lillehjenretumør, infarkt), fryktrelatert, medisinindusert, traumeindusert og trykkindusert.

Kilder:
Brandt T. Phobic postural vertigo. Neurology 1996; 46: 1515-9.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email