Schlatters

Vanlig hos barn mellom 10 og 14 år. Smerte, ømhet og/eller hevelse ved tuberositas tibiae (beinknøl på framsiden, øverst på leggbeinet.) Ofte ømt ved trykk mot området og smerte ved for eksempel hinking. Det er en teori på at når man er i vekst, forandrer lengde-spenningsforholdet seg i muskulatur, og at dette kan påvirke den nevromuskulære kontakten.

Tips: styrketrening av lårmuskulaturen. Tung, sakte bulgarsk ettbensknebøy. Stå på høyre fot, venstre fot på en stol bak deg. Høyre kne skal peke rett fram over stortå, rett rygg. Senk deg sakte ned til venstre kne treffer bakken (eller til du begynner å kjenne smerte), gå sakte opp igjen. Utfør dette mellom fire og tolv ganger på hvert bein. To til tre serier. To til tre økter per uke.

Det er viktig med tilvenning. Dersom du ikke er vant med styrketrening, start forsiktig. Vi anbefaler da at du første uka kun gjør fire-fem repetisjoner, en serie, tre ganger i uka. Øk på med flere repetisjoner og serier neste uke. Deretter skal det være så tungt at du ikke klarer flere enn tolv repetisjoner. Klarer du flere enn tolv må du øke belastninga (legg til vekter eller lignende).

Som naprapat ønsker vi å stimulere den nevromuskulære kontakten til mm. Quadriceps (muskulaturen på framsiden av låret). Dette vil vi gjøre ved å løse opp ledd i lumbalrygg og stimulere muskulaturen på framsiden av låret. Da vil belastningen ved hopp, spurt osv i større grad bli absorbert i ryggradens kurvatur og støtopptagende evne samt i lårmuskulaturen, og mindre av belastningen vil bli overført til kneleddet.

Hva kan vi som naprapater gjøre? Som naprapat ønsker vi å stimulere den nevromuskulære kontakten til mm. Quadriceps (muskulaturen på framsiden av låret). Dette vil vi gjøre ved å løse opp ledd i lumbalrygg og stimulere muskulaturen på framsiden av låret. Da vil belastningen ved hopp, spurt osv i større grad bli absorbert i ryggradens kurvatur og støtopptagende evne samt i lårmuskulaturen, og mindre av belastningen vil bli overført til kneleddet.

Kilder

  • Launay F. Sports-related overuse injuries in children. Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research 2015; 101 (1): 139-47.
  • Pickar Joel. Neurophysiological effects of spinal manipulation. Spine J. Sep-Oct 2002;2(5):357-71.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email