Prolaps

En prolaps oppstår når det går sprekk på en mellomvirvelskive i ryggraden. Da er det en masse, nukleus pulposus som lekker ut og går gjennom ringer, annulus fibrosus i mellomvirvelskiven. Innholdet i mellomvirvelskiven kan lekke ut. Dette er i utgangspunktet ufarlig og noe de fleste har en eller flere ganger gjennom livet. I noen tilfeller kan man få rotaffeksjon, da kan massen kjemisk irritere eller mekanisk trykke på smertekjenslige strukturer, som feks en nerve.

I visse tilfeller bør man oppsøke øyeblikkelig hjelp:

-nedsatt blærefunksjon, man ikke klarer å holde på urin og/eller avføring -nedsatt kjensle på innside av lårene.
-sterke smerter med nedsatt kjensel og nedsatt muskelkraft, feks droppfot.

Prolaps med nerverotaffeksjon i nakken?

Da opplever du veldig ofte smerter som stråler ut i arm, ned mellom skulderblad, ofte økende smerter ved hodebevegelser som å bøye hodet bakover

Prolaps med nerverotaffeksjon i korsrygg?

Da opplever du veldig ofte smerter som stråler ut i låret, ofte nedenfor kneet, nummenhet i lår og legg kan forekomme. Den samme smerten øker dersom du sitter med haka mot brystet og løfter benet rakt opp og drar tærne til deg.

Hvorfor oppstår prolaps?

I vår tankegang som naprapat er ikke prolaps en grunnleggende årsak til smerte. En prolaps er et resultat av blant annet manglende funksjon i de ulike leddene i ryggraden og manglende kontakt med støttemuskulatur. Dette gjør at noen områder i ryggraden får mere belastning enn andre. Resultatet av dette bli prolaps, forkalkninger, degenerative forandinger i disse områdene. Denne manglende funksjonen og kontakten vil naprapaten prøve å hjelpe deg med å forbedre, gjennom både passiv manuell og aktiv selvbehandling.

Kilder

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email