Migrene

En alvorlig type hodepine som går gjennom flere ulike faser som er markant
forskjellige. Forstadiet har hele 70 % og den varer i 2-48 timer med en annerledes følelse i kroppen som er veldig variert og individuell: alt fra å føle seg litt rar, våken, sliten, vanskelig å konsentrere seg, til å være søtsugen. Dette går vanligvis over til neste fase; Aura-fasen. Aura er ulike merkelige symptomer, hvor mange beskriver små stjerner i øyekroken, nedsatt eller økt luktesans, strålende følelse i den ene armen osv. Det kommer raskt og forsvinner vanligvis etter 20-30 minutter og varer sjelden lenger enn 60 minutter. Mellom 10-30 % oppgir at de er en del av en aurafase som går over til migrene, men enkelte unntak får kun auraen og så går det over. Hodepinefasener dominert av en kraftig bankende tung, ensidig hodepine etterfulgt av en følsomhet for stimuli generelt, som lyd og lys og ofte kvalme/oppkast. Hodepinen er vanligvis mellom 4-72 t. Deretter er det en flytende overgang til en restitusjonsfase hvor du føler deg bedre og bedre med tiden men ofte føler deg sløv, rar og litt bakfull.

Et eksempel er en kvinne som har stresset litt ekstra i en uke eller så og endelig kan ta en helg som våkner lørdag morgen med en kraftig bankende hodepine over den ene siden av ansiktet og trenger å legge seg ned i et mørkt, stille og kjølig rom med en bøtte ved siden av sengen (pga kvalme) og ri av stormen, som uten hjelp med litt flaks roet seg bare til neste dag.

Pust for migrene
Ta et skikkelig dypt magedrag der du puster inn gjennom nesen. Ved utpust nynner/puster du ut på en M. Dette får bihulene til å vibrere og får de til å produsere ekstremt mye nitrogenoksid-NO. Som er en helt naturlig blodtrykkssenkende for kroppen . Dette bør imidlertid brukes med forsiktighet i aurafasen dersom du har en da denne fasen vanligvis innebærer et allerede lavt trykk i hjernen. Men i overgangen til hodepinefasen skal det være perfekt å gjøre.

Naprapatbehandling for migrene; vi jobber med manuelle teknikker hvor vi masserer, trykker på triggerpunkter i stive muskler, mobiliserer og justerer stive ledd. I 80 % av alle migrenetilfeller har man såkalte identiske triggerpunkter i øvre nakkemuskulatur, særlig nakkerosetten i bakhodet, som stråler rett inn i/rundt øyet man har problemer med. Og at man i de fleste tilfeller i hvert fall i utgangspunktet er veldig stiv i leddene i nakken. Dette behandles og mange opplever en enorm forskjell når muskler og ledd i nakken ikke lenger driver smerten til å bli uutholdelig. De fleste får en mildere form for migrene med mye færre anfall per år.

Mer fakta om migrene:

Kan du gjøre noe med migrene?
Ja, det kan du absolutt. Det er mye du kan gjøre. Kartlegging av hvorfor du får migrene bør gjøres. Begynn deretter arbeidet med å prøve å unngå de forskjellige delene du legger merke til forårsaker migrene.
Råd/ kartlegging – én ting om gangen

Nedenfor er mange råd og tips som du kan prøve, men fortrinnsvis bare endre én ting om gangen for å se hva som faktisk fungerer for deg. Hvis du endrer deg for mye, har du kanskje ikke en anelse om hva som virkelig hjalp deg. Samtidig kan det være kombinasjon av flere tiltak som hjelper deg mest.
Forebyggende råd
– Prøv å unngå ulike oster, øl, rødvin og andre ting som lagres/gjæres.
– Reduser/stopp med raffinert sukker
– Unngå matvarer med veldig raske karbohydrater

– Unngå allergener som er kjent for deg
– Prøv å ikke spise gluten på 1 måned, strengt tatt.
– Prøv å spise LCHF-kost da dette gir deg en mye jevnere blodsukkerkurve
– Slutt å ta p-piller
– Kosttilskudd for kvinner: Spis Gamma-linolsyre GLA ca. 1g/d for en mer normal hormonkurve – Tilskudd B-vitaminkompleks 1-3 kapsler / dag , alt dette komplekset

– Tilskudd B2 / riboflavin høy terapeutisk dose 400mg / dag , har i flere studier redusert problemene med migrene med mellom 40-60%, med bare i gjennomsnitt kun 3 , 33% av pasientene som la merke til noen bivirkninger, vanligvis i form av magesmerter. Bør tas sammen med B- vitaminkompleks. (ref Profylakse av migrenehodepine med riboflavin: En systematisk oversikt )

– Tilskudd Magnesium terapeutisk dose 600-800mg/dag , vanligste bivirkning er løs avføring, fordel dosen utover dagen og ev. reduser den hvis den forblir løs.

– Tilskudd CoQ10 300mg/dag reduserer antall angrep i dobbeltblind studie uten noen
bivirkninger. Veldig viktig for vaskulær helse etc.
Av pasientene som lider av dette er 65 % kvinner. Det er en viss arv involvert da 70 % sier de har en nær familie med migrene, mens det anslås at ca 70 % får migrene hvis begge foreldrene har migrene og ca 45 % får migrene hvis en av foreldrene har det. Barn som har migrene får ofte en eller annen form for aura etterfulgt av magesmerter og det kan være svært vanskelig å forstå at dette også er en migrene.

Migreneutbruddet for de fleste er i tenårene, og den verste perioden i livet er vanligvis rundt 30
år. Migrene avtar vanligvis med økende alder etter middelalder. Noen kan ha migrene på begge sider av hodet, men da svært sjelden samtidig, men heller en gang på den ene siden og den andre gangen på den andre siden. Forverres ved fysisk anstrengelse. Noen har kronisk migrene, det vil si hodepine ≥15 dager hver måned, hvorav ≥8 dager med migrenekarakter

Hva skjer ved et migreneanfall?

Dette vet man ikke helt, men det vi tror skjer er at hjernen får en kraftig reaksjon der masse nerver og nerveceller som kaskadisk pulserende sender masse nervesignaler hit og dit. Når dette når en av sansene våre, merker vi det vanligvis tydeligere gjennom aurasymptomer. Det er mistanke om at det blant annet skyldes blodtrykksfall i den halvdelen av hjernen man får problemet inn etter at man har slappet av etter mye stress. Dessverre resulterer dette blodtrykket i den ene halvdelen av hjernen vanligvis i at hjernen bestiller høyere blodtrykk og rett og slett bestiller for høyt blodtrykk, så blodtrykket i den siden av hjernen øker så mye at du får den typiske kraftige bankingen. hodepine på den siden av hodet. Nerver blir veldig følsomme og har lettere for å reagere sterkere på enkelte stimuli, som et lite lysglimt som kommer inn i rommet som ellers er helt kullsvart kan oppfattes som et slag i ansiktet. Men vi er ikke helt sikre på hva som forårsaker migrene, og hva som skjer.

Hvorfor kommer migrene?

Å forstå hva som skjer er en god start på å bli friskere da det kan ses mer på som en overfølsomhet og man tenker at man ikke kan kurere migrene helt, bare bli mer eller mindre påvirket av det. Du må prøve å identifisere hva som forårsaker migrene. Er det slik det er for mange at det bryter ut etter en periode med mye stress? Eller er det noe annet? Særlig kvinner kan også reagere på hormonkurven, ofte under menstruasjon/rett før menstruasjon eller under eggløsning, noen har problemer med p-piller. Noen reagerer på forskjellige ting som cheddar, øl, rødvin, gluten osv. Mange reagerer på svingninger i blodsukkeret. Noen kan også reagere på kjemiske tilsetningsstoffer i mat, noen kan reagere på selve maten og noen kan reagere på trykkendringer ved væromslag.

Men først – Er det migrene?

Er det første gang du opplever en så alvorlig hodepine bør du søke hjelp, via din fastlege/legevakt da aurasymptomer kan maskere noe mye mer alvorlig, som blodpropp i hodet med mer.
Kronisk eller episodisk migrene?

Migrene kan vedvare og plage ulike mennesker ofte. 1-3 anfall/år er et normalt episodisk ganske mildt nivå. Frekvens på minst 8 anfall/måned med totalt 15 dager med hodepine teller imidlertid som kronisk migrene, og frekvens under det teller som episodisk.

Total stimuli ved migrene
Det er ofte den totale dosen av stimuli til alle sansene dine og hvordan du møter de, som vanligvis presser deg over terskelen for å utløse migrene. Mange merker kanskje at det ikke fungerer så bra å gå på kjøpesenteret om morgenen og så jobbe noen timer i støyende omgivelser og så avslutte dagen på en konsert. Det vil være for mye stimulans og stress på alle systemene dine i for kort tid, uten hvile.

Hvis du merker at det begynner å trekke seg sammen til migrene, prøv å stoppe så mye stimulering fra alle retninger som mulig. Legg deg ned i et totalt mørklagt, kjølig rom med hørselsvern på.
Det antas at migrenepasienter har et genetisk problem med å stenge ned inntaket av stimuli som er unødvendig for oss, som støy, høye bakgrunnslyder, blinkende lys. Denne kan da økes ved et migreneanfall, slik at lyset blir en utløser.

Kilder

Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia. 2018 Jan;38(1):1-211. PMID: 29368949

Mayans L, Walling A. Acute migraine headache: treatment strategies. Am Fam Physician 2018; 97: 243-51.

Duncan CW, Watson DPB, Stein A, et al. Diagnosis and management of headache in adults; summary of SIGN guideline. BMJ 2008; 337: a2329.

Rist Pamela mfl. The Impact of Spinal Manipulation on Migraine Pain and Disability: A Systematic Review and Meta-Analysis. Headache. 2019 Apr;59(4):532-542

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email