Lumbago / Vondt i korsryggen

Vondt i korsryggen? Ryggsmerte er vanlig og over 80% av befolkningen kommer noen gang under livet til å oppleve det, og det koster samfunnet rundt 27 milliarder kroner per år i sykemeldinger og førtidspensjonering. Individet som får vondt i ryggen kan oppleve at det påvirker livskvaliteten, humøret og arbeidskapasiteten.

Hva og hvor ?
-Kink i ryggen
-Isjias
-Lumbago
-Vondt ved pusting
-Vondt når du sitter
-Vondt å reise seg
-Vondt når du ligger
-Vondt å stå opp av senga
-Kroniske ryggsmerter(vil ikke si at du har det resten av livet)

I vår naprapatverden er det slik at det ikke nødvendigvis er kun en årsak til at du får vondt i ryggen, eller kun en faktor som gjør deg frisk. Vi opplever at det kan være mange faktorer som kan bidra i rett retning, og de samme faktorene som kan gi deg dårligere rygg og helse.

Les mer

Bevegelse er en slik faktor. For mye eller for lite bevegelse, feil utført, er kanskje ikke så bra. Rett utført og rett tilpasset bevegelse er alltid gunstig. Det være seg i form av styrke, smidighet, kondisjon osv. er gunstig for ryggen og helsa di. Og gjennom naprapatbehandling er en av intensjonene våre å hjelpe deg til en friere og bedre bevegelse.

Mat og drikke spiller også en betydning. Det å få i seg nok av det kroppen trenger, og ikke for mye av det den ikke trenger, er enkelt sagt en viktig bidragsfaktor til en velfungerende rygg og den helhetlige helsa di. Les gjerne under «betennelse» på denne hjemmesiden.

Kropp og knopp trenger også hvile. Nok god hvile til rett tid. Det er når man sover at kroppen restituerer seg best. Pusten ser også ut til å ha stor betydning, også for ryggen. Belastningen over tid blir fort for stor dersom man kun puster med toppen av brystkassa, kontra får lufta inn gjennom nesen og godt ned i magen. Kroppens hormon blir også påvirket av pusten og vise-verca. For at kroppens «korsett» (bla. magemuskulaturen), som avlaster ryggen, skal fungere optimalt, må den kunne jobbe uavhengig av mellomgolvet (diafragma), som man bruker ved dyp pust.

Noe av det som virker å ha størst betydning er tanker og tankemønster. Det er stor forskjell på å bli kvitt et fysisk problem, som feks vond rygg, dersom en person tenker mange og dårlige tanker, sammenliknet med få og gode tanker.

Kilder

Nebojsa Nick Knezevic , Kenneth D Candido , Johan W S Vlaeyen , Jan Van Zundert , Steven P Cohen, Low back pain. Lancet. 2021 Jul 3;398(10294):78-92.

Paul Chek: How to eat, move and be healthy. 2004.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email