Løperkne

Løperkne (Iliotibial Band Friction Syndrome) er en overbelastningsskade på utsiden av kneet som forverres av trening, ofte hos løpere (derav navnet), men kan også forekomme hos f.eks syklister. Man tror at smertene oppstår på grunn av irritasjon av fett-og bindevev som sitter mellom lårbenet og Iliotibial-båndet. Det finnes også slimposer i området som kan bli irritert.

Forslag til opptreningsprogram

  1. Start med avlastning. Unngå de aktivitetene som gir smerter. Forsøk alternativt med svømmetrening.
  2. Ettersom tilstanden bedrer seg, kan du begynne med strekkeøvelser. Tøy utsiden av beinet og tøy hoftebøyerne.
  3. Når du tolererer strekking uten smerte, kan du starte med styrketrening. Vær særlig oppmerksom på å styrke gluteus medius-muskelen. Det gjør du ved å stå med det «dårlige» beinet på en 5-10 cm forhøyning og med låst kne. Senk det «friske» beinet ned til bakken. Hev det så til samme nivå som det «dårlige» beinet. Gjenta øvelsen en rekke ganger.
  4. Løping bør gjenopptas først etter at du kan gjennomføre styrkeøvelsene uten smerte. Start forsiktig og øk belastningen gradvis over tid.
  5. De fleste blir bra i løpet av 3-6 uker hvis de følger dette opplegget

Som naprapat vil vi justere ledd i fot, bekken og ryggrad, samt pressur på triggerpunkt/ muskelknuter i setet og muskulatur på utsiden av låret. Vi har også mange andre øvelser i verktøykassa.

Les mer:
Forskning har vist at omtrent 50 % av uspesifikke knesmerter (smerter med ukjent årsak) kan skyldes patellofemorale smerter (PFS). PFS er vanligst i aldersgruppen 16–25 år.

Overbelastningsskader oppstår som regel fordi man gjør for mye av en aktivitet under en kort tidsperiode, som man ikke har gjort så mye av tidligere. Det kan også virke som at økt innoverføring og rotasjon av kneet under stamfasen ved løping samt dårlig utholdenhet av stabiliserende muskulatur kan være risikofaktorer for å utvikle dette problemet.

Vanlig at man opplever en verkende smerte på utsiden av det vonde kneet, som blir ytterligere provosert av løping og sykling. Smerten utvikler seg ofte utover i treningsøkten. Lengre treningsøkter og løping i nedoverbakke bruker å være provoserende.

Kilder

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email