Krystallsyken (BPPV)

Krystallsyke er en tilstand med anfall av kraftig svimmelhet som utløses ved spesielle bevegelser av hodet. Ofte oppstår det når man snur seg i sengen, eller når man setter seg opp i sengen.

Hva kan du gjøre?

Du kan teste ut Epleys manøver, Lemperts manøver eller Semont manøver- youtube/exor live

Naprapaten vil utføre en test, Dix-hallpike, som vil antyde om det er krystallsyken du har. Vi vil også gjøre Epleys eller Semont manøver.

Les mer:
Krystallsyken er en av de vanligste årsakene til svimmelhet, og kommer av at små krystaller (kalk- krystaller) i det indre øret løsner fra sitt membran og faller inn i buegangen. Væsken i buegangene har følere som registrerer bevegelse når vi endrer stilling, og disse sender signaler til hjernen som tolker bevegelsene. Ved krystallsyken får hjernen informasjon om bevegelse som faktisk ikke skjer, for de krystallene i buegangene får hjernen til å tro at det skjer bevegelse. Svimmelhet oppstår når hjernen får forskjellige signaler fra forskjellige sansesystemer. Behandlingen skjer gjennom å posisjonere deg slik at krystallene føres til rett plass igjen, Epeleys og Semont.

◦ Korte anfall
◦ Rotatorisk svimmelhet
◦ Stillingsavhengig
◦ Kvalme og oppkast er uttalt

Kilder

  • Balanseorganet og vestibulære sykdommer. Store norske leksikon. www.snl.no.
  • Beningn paroxysmal positional vertigo, Best practice. Bmj. 28.sep. 2021.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email