Kjevesmerter

Tenner, kjeve, kjertler i halsen samt muskler i kjeve og hals er alle mulige bakomliggende årsaker til verk i kjeven

Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en fellesbetegnelse for dysfunksjon og smerte relatert til tyggemuskulatur og/eller kjeveledd med omliggende strukturer. Smerten er lokal over leddet på den ene siden (høyre eller venstre), problem med å gape høyt, kjeven kan låse seg og det kan komme kneppelyder fra leddet da disken som ligger i leddet ikke får rett plassering. Problemet oppstår som regel over tid og uten foranledende trauma. Selve tannbittet (ocklusjonen) kan påvirke kjeveleddet om tennene er skjeve og hver tyggebevegelse skaper en usymmetrisk og belastende bevegelse i kjeveleddene.

Dersom du har kjevesmerter kan det hjelpe med denne enkle kjeveøvelsen; legg din knyttneve under kjeven, press kjeven mot knyttneven din så hardt du klarer uten smerte. Knyttneven holder du stabil. Kjenner du smerte, slipp litt opp på trykket til du ikke kjenner smerte. Hold presset fem sekunder, slapp deretter helt av i kjeven i minst fem skunder og repeter. Gjør dette fem ganger, deretter det samme mot underkjeven fra venstre. Og høyre. Til slutt forfra.

Som naprapat vil vi jobbe med muskulaturen tilpasset den enkelte, ikke bare i kjeve, men også hals og nakke. Pressur, massasje og tøy. Mobilisering av kjeveleddet og eventuelt ledd i nakken. Avspenningsøvelser er det også mange som har god effekt av.

Les mer:

Visste du at kropppsholdningsforandringer kan føre til retraksjon av kjevebeinet i tillegg til å påvirke spenninger i ansikt og kjeve, som igjen kan føre til nedsatt gapeevne?

Det er en nær relasjon mellom øvre nakkeledd, kjeveben og tinningben som kan påvirke kjeven. Smerter fra kjeven, dens muskulatur og ledd kan også gi hodesmerter, ofte i tinning og ansikt.

Psykisk stress kan gi en kamp-flykt reaksjon. Det som skjer da er blant annet at man strammer kjeven med tanke på å skape kortvarig kraft. Dersom dette pågår over tid vil kjevens funksjon, som bla gapeevne, bli redusert.

Kilder

Tempormandibulær dysfunksjon. Teori, undersøkelse og behandling. Elisabeth Heggem Julsvoll, Cappelen damm akademisk, 2018

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email