Kiss-kidd

– er oversatt til norsk: symmetri- forstyrrelse som kommer fra blokkeringer i øvre nakkeledd. Dette er ikke noe syndrom eller en diagnose. Dersom et spedbarn ikke kan vri på hodet til en side og oppleves av foreldre som stivt, asymmetrisk, kan det være at foreldrene ønsker å finne ut hvorfor. Låsninger/blokkeringer i øvre nakkeledd gir asymmetrier i bevegelse og/eller holdning som kan forstyrre barnets utvikling. Fra 0 til ca 3 års alder, problemet oppstår oftest før 3 mnd alder og mange av disse blokkeringene forsvinner ved ved tre måneders alder når barnet begynner å løfte på hodet i mageleie.

Årsaker til KISS kan vere vanskelig fødsel som td. keisersnitt, setefødsel, bruk av tang og sugekopp, epiduralbedøvning mm.

Som mor eller far kan du teste og påvirke dette i positiv retning ved å selv ligge på rygg med barnet (barnet må ha fått hodekontroll) sittende på magen din. Hold rundt banens bekken. Vipp sakte fra side til side, slik at barnet må jobbe med å holde øynene vannrett. Se etter sideforskjeller.

En naprapat med utdannelse i behandling av barn kan hos oss diagnostisere og behandle dette. Det trengs som oftest ikke mer enn en eller to behandlinger. Behandlingen er enkelt forklart lette trykk mot ryggraden.

Les mer:

Et spedbarn sin kropp med tanke på ryggraden og hode, er konstruert for press/trykk- trykkavlastning, trykk/trykkavlastnig osv. Dette er en dynamikk som skjer når spedbarnet blir presset med hodet først ut av fødselskanalen. Dersom barnets hode og nakke i stedenfor blir utsatt for et drag, er dette en type belastning som hodet og nakken ikke er skapt for. Dette kan skje ved blant annet bruk av sugekopp, tang, keisersnittfødsel, setefødsel. Som et resultat av denne påkjenningen vil reseptorer i nakken «slå alarm». Resultatet blir da at muskulaturen i øvre nakkeledd går i en «krampetilstand», et slags forsvar. Dersom denne krampetilstanden vedvarer vil det kunne gi nedsatt bevegelse og funksjon over tid. Det ville også kunne påvirke den motoriske utviklingen. Det er heller ikke uvanlig at et barn med kolikk har disse forstyrrelsene.

Med et testapparat som blant annet sjekker bevegelse og reflekser (mono- og polysynaptiske), vil man få en indikasjon på hvordan den nevromotoriske utviklingen til barnet går. Dersom man finner ledd som er dysfunksjonelle, kan en erfaren terapeut med behandlingsteknikker som innebærer korte og skånsomme trykk få i gang funksjonen.

Kilder

  • Angeborene Fremdreflexe. Robby Sacher. Urban&Fischer Verlag. 2012.
  • KiSS-Kinder: Ursachen, (Spät-)Folgen und manualtherapeutische Behandlung frühkindlicher Asymmetrie. Bok. Heiner Biedermann, 2007.Thieme Georg Verlag
  • Development of a Symmetry Score for Infantile Postural and Movement Asymmetries: Preliminary Results of a Pilot Study. Sacher R, Loudovici-Krug D, Wuttke M, Spittank H, Ammermann M, Smolenski UC.
  • J Chiropr Med. 2018 Sep;17(3):206-216. doi: 10.1016/j.jcm.2018.03.006. Epub 2018 Sep 2.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email