Kink i nakken

Kink i nakken er plutselige og sterke nakkesmerter som oppstår tilsynelatende uten noe ytre årsak eller direkte skade. Smerten er distinkt ved visse bevegelser med nakke og hodet, særlig ved brå bevegelser. Av og til må man holde hodet i bestemte stillinger for å avverge smerte.

Hva kan du gjøre?

I den første akutte fasen kan det lindre med varme eller kulde. Eller begge deler hver for seg. Unngå stress og statiske belastninger. Så fort den verste smerten slipper taket, prøv å bevege hodet sakte i flest mulig retninger til ytterstillinger, dvs der du kjenner smerten begynner.

Naprapaten vil ofte påvirke leddene som har nedsatt funksjon med leddbehandling der det går og behandle mykdeler med bla massasje og pressur for å få en senkt muskeltonus.

Les mer:
Ofte har kinket underliggende årsaker som har utviklet feilfunksjoner i nakkens muskler og ledd over tid og som plutselig en dag hogger til. Trolig er det reseptorer (følere) i ledd og mykdeler som registrer en bevegelse, stilling, belastning som potensielt sett farlig eller skadelig. Det blir slått alarm om dette inn til sentralnervesystemet og en automatisk respons er at muskulaturen går i forsvar, med en krampetilstand i muskulaturen som respons. Akutte nakkesmerter er vanlig etter whiplash, slag eller fall. De er også langt vanligere hos mennesker som sover på magen.

Vanlige årsaker

  • Økt spenning i nakkens muskulatur over tid
  • Ugunstige arbeidsstillinger med statisk og ensidig påkjenninger
  • Trekk, spesielt fra den ene siden (sjåfører med åpent vindu)
  • Gal liggestilling (sovne på sofaen eller ligge med vridd nakke på magen om natten)
  • Kan våkne med kink om natten eller om morgenen eller komme når du beveger hodet brått tidlig på dagen i dusjen eller når du tørker håret
  • Slitasje/degenerative forandringer i nakken
  • Skiveprolaps

Kilder

  • Eva Skillgate, Oscar Javier Pico-Espinosa, Pierre Côté, Irene Jensen, Peter Viklund, Matteo Bottai, Lena W Holm. Musculoskelet Sci Pract. Effectiveness of deep tissue massage therapy, and supervised strengthening and stretching exercises for subacute or persistent disabling neck pain. 2020 Feb;45:102070

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email