Karpaltunnelsyndrom

En nerve kommer i klem i håndleddet. Personer som får dette kan oppleve:

smerter, prikking, nummenhetsfølelse og/eller følelsestapi hånd og fingrer, særlig i langfinger og pekefinger

Symptomene øker ofte om natten eller når armen holdes i ro. Det hjelper å riste eller massere hånden
Følelsestap på fingertuppene kan gjøre det vanskelig å håndtere små objekter, og man kan ha nedsatt kraft i fingre og hånd, kan være vanskelig å håndtere små objekter, å vri kluter.

Dersom du har disse problemene kan det hjelpe å tøye underarmsmuskulaturen som sitter på innsiden av underarmen. Stå over et bord, legg håndflaten på bordet med fingertuppene pekende mot deg. Kjenn at du får en god strekk/tøy i underarmsmuskulaturen, uten at det gjør vondt. Gå sakte ut til ytterstilling, kjenn etter hvor det strekker og hvordan det strekker, pust og hold litt, slipp opp og repeter gjerne ti ganger.

Vi som naprapater vil behandle underarmsmuskulaturen og muskler i hånd med massasje, pressur og tøy. Tillegg vil vi prøve å få i gang en optimal funksjon i leddene i hånda, her finnes det åtte små bein som skal bevege seg i forhold til hverandre. I tillegg ønsker vi å finne ut om nerven har fri passasje på sin vei fra nakke og ut i armen.

Les mer:

Karpaltunnelsyndrom skyldes kompresjon av nervus medianus i canalis carpi. Repeterende håndbevegelser i yrket og hevelser i håndleddet gjør en mer utsatt.

Hyppigst forekommende perifere nevropati med prevalens 3-4% i den voksne befolkning. Vanligst blant kvinner, prevalensen øker med alderen.

Diagnosen kan stilles klinisk. Tinels og Phalens tegn, kan styrke mistanken. Tilstanden ses også posttraumatisk etter radiusfraktur eller håndrotskader.

Medianusnervens område i lilla. Smerte, svakhet og fremfor alt nummenhet i tommel, pekefinger og langefingeren kan indikere at nerven er innklemt.

Klinikk sammen med nevrografisk diagnostikk gir mest pålitelig informasjon om tilstanden. Tilstanden kan spontanhelbrede, og konservativ behandling er som regel førstevalg. Ved alvorlige sympom og/eller store plager kan operativ behandling være et godt alternativ.

Kilder

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email