Hallux valgus

-er en skjevstilling av stortåen som er vinklet i retning lilletåen, og der benet innenfor stortåen vinkles motsatt og innover mot den andre foten. Tilstanden er ofte ledsaget av ubehag og smerter fra stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir svært markert og prominerende på innsiden av foten. Forandringene i foten kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer godt.
Polstring av området og innlegg mellom stortåa og langetåa kan lindre smertene. Tøyninger og strekninger av forfoten for å opprettholde leddbevegelighet anbefales. Nedkjøling med is etter at du har gått mye, kan dempe betennelse og lindre ubehag.

Hva kan naprapaten gjøre? Er du interessert i å bruke 10 minutt hver dag hjemme på enkle styrke- og tøyøvelser over flere uker? I så fall tror vi at vi kan hjelpe. Det finnes studier som viser lovende effekt på hallux valgus med øvelser. Dette gjøres kombinert med individuelt tilpasset behandling av stive ledd og stram muskulatur.

Les mer:

Hallux valgus er den hyppigste konsekvensen av stram m.gastrocnemius (den tykke leggmuskel) i foten. Det er anatomiske og biomekaniske koblinger mellom gastrocnemius-musklene og halluxen, stortåens grunnledd: fra den tykke leggmuskel som fester inn i akillessenen og så videre via calcaneum, plantar aponeurosis, plantar plate og til sesamoider, dvs benknøler under stortåen.

Isolert gastrocnemius stramhet, gjennom spenning i den plantare aponeurosen og den skrå retningen av dens mediale del, resulterer i valgus og plantare deformasjonskrefter ved stortåens grunnledd. Dette er definert som den skrå ankerspillmekanismen, og forårsaker, eller i det minste er en forverrende faktor i patogenesen av, hallux valgus.

Dårlig funksjon i en muskel som heter m flexor hallux longus ser og ut til å ha betydning. Ofte ser man også en dårligere stabilitet i hele kroppen, blant annet når man skal holde ettbensbalanse på påvirket side. Den gode nyheten er at alt dette er trenbart!

Referanser

Javier Pascual Huerta, PhD. The Effect of the Gastrocnemius on the Plantar Fascia https://www.researchgate.net/profile/L_Barouk/publications

James G. Clough Functional Hallux Limitus and Lesser-Metatarsal Overload Journal of the American Podiatric Medical Association

Ernesto Maceira, MD*, Manuel Monteagudo, MD
Functional Hallux Rigidus and the Achilles-Calcaneus-Plantar System

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email