Golfalbue, epikondyalgi

Epikondyalgi er en smertetilstand i albuen som skyldes overbelastning av senefester, vanligvis som følge av gjentatte, ensidige bevegelser. Tilstanden finnes i to forskjellige varianter:

Tennisalbue, lokalisert på yttersiden, kalles på fagspråket lateral epikondyalgi

Golfalbue, på innsiden av albueleddet, kalles medial epikondyalgi.

Plagene kommer i form av murrende verking eller smerter på den ene siden av albuen, oftest på utsiden, ofte med utstråling nedover underarmen mot håndleddet. Funksjonen i armen blir rammet; det kan være vanskelig å skjenke, holde en kopp, drikke; og arbeid med hånden kan bli problematisk, feks skru, vri opp klut.

Hva kan du gjøre?

Unngå belastning som gjør vondt, belast samtidig armen mest mulig fysisk på måter som ikke gjør vondt. Masser selv muskulaturen som sitter på innsiden av underarmen.

Naprapaten vil justere ledd i albue, i tillegg til håndledd, skulderledd og ledd i ryggraden som påvirker funksjonen i bevegelser der du bruker armen. Tverre friksjoner i skadeområdet og massasje av overbelastet muskulatur vil også kunne hjelpe. Vi vil også tilby øvelser for å øke smidighet og styrke i albue- og håndledd tilrettelagt for deg.

Les mer:

Vanlig hos håndverkere og idrettsutøvere som golfere, tennisspillere og klatrere. Et øvelsesprogram som påvirker styrke og tøylighet i underarmen vil ofte være hensiktsmessig.

Små rifter i musklene som fester i albuen, er den sannsynlige patologiske prosessen som fører til både lateral og medialepikondylitt.

Kronisk belastning der muskel og sene blir satt i strekk fører til skader, betennelser og reparasjonsprosesser. Ofte finnes også øket mengde frie nerveender, og øket smertefølsomhet Histologisk finner man ikke betennelsesceller.

Kilder

Tyrdal S. Belastningsskader i albuen. I: Idrettsskader. Bahr R, Mæhlum S (red.). Oslo: Gazette, 2003.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email