Frossen skulder (Frozen shoulder)

Skulderen blir først gradvis smertefull, deretter veldig stiv. Kan vare fra ett til tre år. Du vil oppleve smerte ved passiv (noen andre utfører bevegelsen på din overarm) utovervridning, passiv løft av armen ut langs sida og passiv innovervridning. Ofte smerter på natta.

Hva kan du gjøre?

Gjør det du klarer av bevegelser der du bruker skulderleddet, men gjør de sakte, kontrollert og uten smerte. En øvelse du kan begynne med er «edderkoppen»: still deg med armlengdes avstand og ansiktet til en vegg. Krabb (med fingrene) sakte nedenifra og oppover langs veggen, så langt opp du klarer. Krabb deretter sakte ned igjen. Repeter gjerne ti ganger. Minst hver dag.

Hva kan vi gjøre? Det finnes så vidt vi vet ingen behandling som har effekt over tid. Vi kan hjelpe med å få i gang litt bevegelse, og utelukke at det ikke er frossen skulder, men det tar den tida det tar. Noen ganger mer enn tre år.

Les mer:

Kjennetegn er smertefull skulder med innskrenket passiv bevegelighet (kapsulært mønster) og aktiv bevegelighet på grunn av inflammasjon og fibrosering av leddkapselen, noen ganger med adheranser i eller omkring leddet. Bakenforliggende årsak er ukjent.

Kan inndeles i idiopatisk og traumatisk kapsulitt eller kapsulitt som følge av inaktivitet. Det foreligger nesten alltid en reversibel sammendragning av leddkapselen

Kilder

Lubiecki M, Carr A. Frozen shoulder: past, present, and future. J Orthop Surg (Hong Kong) 2007; 1-3. pmid:17429107

David Magee. Orthopedic physical assesment. 3. utgave. Bok. Saunders forlag.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email