Betennelse

Kalles inflammasjon på fagspråket og er en av kroppens viktigste og vanligste biologiske prosesser. Betennelse er den prosessen som blir satt i gang når vevet i kroppen trenger å reparere seg selv etter sykdomstilstand eller blir utsatt for traume med påfølgende skade. Det er kroppens egen tilhelingsprosess. Betennelse er en viktig markør for en rekke forskjellige lidelser der årsaken ikke alltid er åpenbar. Vi tar her som utgangspunkt at allmenntilstanden ikke er påvirket.

Der er fem typiske symptom på betennelse; tumor (hevelse), rubor (rødhet), calor (varme), dolor (smerter) og funktio laesa (tap av funksjon). Dersom denne prosessen blir langvarig kan det oppstå arrvev som blir lagt på nytt arrvev. Den langvarige inflammasjonen kan ha flere undergrupper.

Hva kan hjelpe?

Inflammatoriske prosesser er hormonstyrt, og boka «betennelsesfri» ser på sammenhengen mellom betennelse og hormoner. En viktig årsak til betennelse er et forhøyet inntak av ”raske” karbohydrater, som fører til kronisk forhøyet insulinnivå i blodet. Forholdet mellom omega 3 og 6 i kostholdet ser også ut til å ha betydning. Forfatterene oppfordrer til å være forsiktig med eller holde seg unna en rekke matvarer, men anbefaler som de tre beste matvarene 1) villfanget fisk og kjøtt fra grasbeitende dyr, 2) naturlig fett fra smør eller kokosolje og 3) næringstette grønnsaker som gror over jorda, som bladspinat, brokkoli og blomkål.

Nøkkelen til et langt og friskt liv angis å være

  • 1) å spise næringstett og naturlig mat,
  • 2) ha en aktiv livsstil med fysisk utfoldelse og
  • 3) et positivt livssyn.

Verd å prøve?

Bevegelse som gir økt sirkulasjon og opprettholder bevegelsesutslag i ledd er alltid å anbefale. Men i forhold til betennelse er vår anbefaling at aktiviteten er smertefri. Smertefri både under aktivitet og etter aktivitet. Er det ingen smerte under aktivitet, men smerten kommer etter aktivitet, kan to- dagers regelen være en tommelfingerregel. Dersom smerten av betennelsen kommer etter aktivitet og varer i to dager eller mer, er belastningen for tøff. Er tilstanden din tilbake slik den var før aktivitet, etter en dag, er det ok. Men vi vil ikke anbefale en økning i belastningen, og dessuten ha en dag hvile. Er det ingen smerte under eller etter aktivitet, kan du gjerne øke belastningen litt til neste økt.

Kilder

Martina Johansson og Ralf Sundberg. Betennelsesfri: En ny forståelse av årsaken til sykdom. Forlaget Lille Måne. 2019.

Video øvelser

Trenger du behandling?

Vi kan hjelpe deg.

Del gjerne

Facebook
Email